20 anmälningar gällande misstänkt valfusk

Valsedlar saknas, hot mot valarbetare, datasystem som kraschar. 20 anmälningar har inkommit angående misstänkt valfusk och man har nu påbörjat utreda dessa för att bestämma om eventuellt valfusk har inträffat under valet 2018 i Sverige.

Årets val i Sverige är avslutat sedan ett dygn. Resultatet har varit både väntat och oväntat på många håll. Detta året är också det året ordet valfusk har synts överallt både i sociala medier, samtal och i medier. Det diskuteras vilt och brett om hela valet är riggat, eller om det är enstaka händelser som inte gått rätt till.

Framför allt i sociala medier har sedan förtidsröstningen startade florerat bilder, videor och inlägg om hur det saknas valsedlar i lokalerna, hur arbetare får utstå både psykiskt och fysiskt våld, suspekta lappar om att man “inte behöver klistra igen valkuvert” och mycket mer.

Riksenheten mot korruption har hittills tagit emot runt 20 anmälningar om valfusk eller “otillbörligt verkande vid röstning respektive tagande av otillbörlig förmån vid röstning” som det heter juridiskt sett. Främst handlar anmälningarna om saknaden av valsedlar och enligt chefsåklagare Alf Johansson menar han på att det är 70 miljoner valsedlar som skall skickas ut och man ibland får räkna med att vissa kanske försvinner och allt inte är Postnords fel.

I en anmälan som inkommit från Degerfors har en socialdemokrat anmälts av en vänsterpartist efter att vederbörande noterat hur socialdemokraten följt med flera röstare in i båsen för att hjälpa dem rösta.

Alf Johansson tror inte detta är slutet. “Troligen kommer det trilla in flera anmälningar till de närmsta veckorna innan det ebbar ut”. Förra året inkom 40 anmälningar om valfusk.

Sverigedemokraterna startade för några veckor sedan en facebookgrupp “Valfusk” där man uppmanade allmänheten att lägga ut bilder, videor och texter om olika misstänkta valfusk man uppmanat. Gruppen fick stor respons och nådde över 5000 användare och hundratals inlägg om olika misstankar innan man nu efter valet valde att arkivera gruppen.

 

 

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *