Kommun läckte hemlig information om vallokaler via mejl

Från Ale kommun har har smålänningen mottagit mejl med allt från ritningar till hemlig information om vallokaler. Personen i fråga skall dock inte ha något med kommunen att göra och nu utreds det inträffade.

För några år sedan började Catharina Eliasson i Småland få mejl från Ale kommun. Catharina har dock aldrig varit i kommunen och än mindre varit inblandad i kommunen internt.

– Jag kan inte svara på varför jag fick det, men det började för tre år sedan. Från ingenstans började det dyka upp mejl från Ale kommun av olika slag. Det var först olika planritningar och dylikt. Då tyckte jag inte att det var så farligt eftersom det var offentliga handlingar. Jag skickade tillbaka mejlet eftersom det bör komma till rätt person och bad dem stryka min mejl, men det upprepade sig med jämna mellanrum och till slut tröttnade jag, berättar hon vilket Alekuriren var först att berätta om.

Catharina kontaktade kommunen flera gånger och påpekade mejltrafiken som uppstår titt som tätt men ingen förändring skedde.

– Jag tröttnade på att skicka tillbaka mejlen eftersom jag pratade till döva öron och det var först när jag fick ett mejl från en pojke som hade skrivit till kommunen om att han vill ha en säkrare skolväg i Älvängen som jag insåg att jag snart kan få information som jag inte ska ta del av, säger hon.

Fick säkerhetsinstruktioner om vallokaler

Sen för några dagar sedan fick hon ett mejl som verkligen inte skulle nå henne. I mejlet kunde hon läsa viktig information om säkerheten kring vallokaler samt instruktioner om hur man larmar av och på lokalerna med sin mobiltelefon.

Kommunens IT-chef Christina Larsson tycker att det hela är väldigt märkligt men ser allvarligt på det som inträffat. Kommunen kommer nu utreda hur detta kunnat inträffa men man misstänker att det är någon internt som vidarebefordrat dessa mejl till Catharina av misstag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *